Stalenstraat wordt ‘Vallei van Werelden’

De Genkse Stalenstraat krijgt een nieuw gezicht: ‘Vallei van Werelden’. De stad werkte hiervoor samen met handelaars en bewoners.
De nieuwe stijl zie je al in het straatbeeld en ook de handelaars dragen de boodschap uit. “Dit is het concept waarmee we de straat de komende jaren gaan opwaarderen”, zegt Winkelstraat- en Horecamanager David Hubeny. Samen met Emrullah van Limonata, Anneleen van Juwelier Vrancken en bewoonster Marie doet hij het verhaal van deze transformatie.

David, waarom heeft de Stalenstraat nood aan een eigen identiteit?
David: “Net zoals de Vennestraat de ‘Straat van de Zintuigen’ is geworden, wou de stad ook weten waarvoor deze straat staat. De Stalenstraat is immers het hart van Waterschei. Hier wordt lokaal gewinkeld, maar ook door mensen buiten de wijk én buiten Genk. We willen daarom de beleving verhogen en de straat verbinden met de wijk, Thor Park en de Stiemervallei.

Hoe hebben jullie dat aangepakt?
David: “Het creatief bureau Snokx heeft ons met de handelaars en bewoners van de Stalenstraat samengebracht. Hun betrokkenheid was van groot belang. We hebben samen uren gewandeld, gebrainstormd en gediscussieerd over de straat.”

Het resultaat is ‘Vallei van Werelden’: hoe vertaal je de naam naar de straat?
David: “We zijn vertrokken van de kracht van de straat en de eigenheid van Genk. Een ‘Vallei van Werelden’ is een straat waar je welkom bent en je je thuis voelt. Je ontdekt steeds nieuwe dingen en kan hier proeven van Europa en de wereld. En vooral: het is een plek waar je graag terugkomt. De Stalenstraat heeft de gekleurde mix, de handelsgeschiedenis én de sterke band met de omgeving. Dus is dit een goede vertaling.”

Marie, jij woont in de straat. Hoe kijken bewoners naar hun straat?
Marie: “Veel mensen weten dit misschien niet, maar de Stalenstraat is ook een woonstraat. Als bewoner wil je hier gezellig kunnen wandelen, maar ook te voet of met de fiets ‘windowshoppen’. Voor ons is het belangrijk dat het verkeer rustig en minder snel voorbijkomt. De verbinding die de stad wil maken met de omgeving zien we helemaal zitten.”

Voelen jullie als bewoners die identiteit?
Marie: “Toch wel. We willen zeker niet de nieuwe Vennestraat worden, wij zijn de Stalenstraat.”
Emrullah: Ik ben het helemaal eens met Marie. Ik zeg altijd: ‘ik ben van Stalen’. Als iemand mij belt zeg ik: ‘ik zit op Stalen’. Dat zit erin gebakken. Ik ben hier geboren en opgegroeid. Ik ken elke boom en plas water in de Stiemervallei!”

Jouw vader had hier een zaak. Nu baat je met je vrouw het eethuisje Limonata uit: zo vader, zo zoon?
Emrullah: “Klopt. Limonata bestaat twee jaar in dit pand maar daarvoor had papa hier bijna 30 jaar een kruidenierszaak. Ik zag me dan ook nergens anders dan op de Stalenstraat dit doen. Daarom is dit initiatief zo belangrijk voor mij. Ik hoop dat alle handelaars samen een nieuwe boost willen geven aan de Stalenstraat.”

Anneleen, jouw familie heeft hier al 70 jaar een winkel. Blij met dit initiatief?
Anneleen: “Onze familie mag terugblikken op een lange traditie: 155 jaar juweliersfamilie. In 1950 kwam mijn grootvader vanuit Bocholt naar hier. De mijnen draaiden volop en de mijnwerkers hadden een zakhorloge nodig, dacht hij. Een goede zet zo bleek, want wij zijn hier al 3 generaties. Mijn vader was nauw betrokken bij deze vernieuwing. Ik vind het promomateriaal erg geslaagd: cadeaupapier, toegangsbordjes, T-shirts, schorten voor horeca …. Dit verbindt ons en maakt ons fier om handelaar te zijn.”

Wat gaat er nog meer gebeuren, David?
David: “Naast het starterspakket waarover handelaars nu al kunnen beschikken, gaan we ook de straat markeren met nieuwe frames. We werken ook aan vergroening en willen handelaars helpen om hun gevel te verfraaien. Er zijn al plannen voor 2 gevels. Tot slot en niet onbelangrijk: de stad investeert ook in een cameranetwerk om overlast en sluikstorten tegen te gaan.”

(Het artikel kan je ook bekijken en herlezen op: https://www.genk.be/stalenstraat-wordt-vallei-van-werelden)
#stalenstraat #valleivanwerelden #nieuwsuitgenk #waterschei#nieuwsuitwaterschei #genk3600 #winkelhier #winkelhieren